De limoen is een van de bekendste citrusvruchten, een groep waar heel veel verschillende soorten, rassen en kruisingen in thuishoren. De limoen, die in Suriname ook wel lemmetje wordt genoemd, is een heerlijke smaakmaker in diverse gerechten en cocktails. Hij leent zich ook goed voor het maken van marinades, en wordt veel in Aziatische en Midden-Amerikaanse gerechten gebruikt.

 

Limoen heeft net als alle citrusvruchten veel gezondheidsvoordelen. Veel mensen drinken tegenwoordig een mengsel van limoensap en water. In zo’n drankje wordt de hoge zuurgraad van het vruchtensap verdund, en het is erg verkwikkend en lekkerder dan een glas water. Limoensap en het vruchtvlees van limoenen hebben onder andere de volgende gezondheidsvoordelen.

1 Betere spijsvertering

Limoen bevat zuur en verschillende andere stoffen die voedsel helpen verteren. Dit is ook de reden dat limoenen vaak worden toegevoegd aan marinades, waarin ze de ingrediënten soepeler maken en deels voor verteren. Als je dagelijks een paar glazen water limoensap drinkt, bijvoorbeeld na de lunch of het diner, dan kan dat indigestie voorkomen. Het drinken van zure vloeistoffen stimuleert bovendien de aanmaak van speeksel, dat ook weer helpt om je voedsel goed te verteren.

2 Voorkoming van slokdarmkanker

Uit een onderzoek blijkt dat citrusvruchten zoals limoenen het ontstaan van slokdarmkanker slokdarmkanker kunnen voorkomen.Het mechanisme waardoor dit effect optreedt is niet 100% duidelijk. Wat wel zeker is, is dat limoenen zogenaamde antioxidanten bevatten, die helpen om schade aan cellen en aan het DNA te voorkomen. Beschadigd DNA kan als het door het lichaam verkeerd gerepareerd wordt uitgroeien tot een kankercel.

De grote hoeveelheid antioxidanten in limoen en andere citrusvruchten helpt om zulke beschadigingen te voorkomen, en limoenen kunnen daardoor het risico op verschillende soorten kanker kleiner maken. Een unieke verbinding in het sap en in de schil van de limoen, die hesperidine heet, is een veelbelovende stof. Het voorkomt onder andere kanker aan het strottenhoofd, en er zijn verschillende onderzoeken gaande waarbij gekeken wordt of de stof ook effectief is tegen andere soorten kanker.

 

Betere huidconditie

Twee stoffen in limoenen zorgen voor een betere conditie van je huid. In eerste instantie bevat de vrucht veel antioxidanten, die helpen om beschadigingen aan lichaamweefsel (zoals huidweefsel) te voorkomen. In tweede instantie zit er veel vitamine C in een limoen. Vitamine C bevordert de aanmaak van collageen, een eiwit dat je huid flexibeler en soepeler maakt. Collageen vermindert de diepte van rimpels en zorgt voor een stevigere huid. Het geeft de huid een egale look en een mooie glans. Het eten van citrusvruchten kan dus zorgen voor een gladdere huid met een mooiere tint, ook bij mensen op leeftijd.

Stimulatie van het immuunsysteem

Je immuunsysteem is een stelsel van klieren in je lichaam die witte bloedcellen en antistoffen aanmaken. Het is essentieel om je lichaam te beschermen tegen alle denkbare infecties. Mensen met HIV hebben bijvoorbeeld een sterk verzwakt immuunsysteem, en zijn vatbaar voor veel verschillende aandoeningen en infecties. Vitamine C, dat in grote hoeveelheden in citrusvruchten zoals de limoen zit, stimuleert je immuunsysteem. Het zorgt er onder andere voor dat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt. Ook hoopt het zich op in deze witte bloedcellen, en zorgt dat ze hun werk (het vernietigen van ziekteverwekkers) beter kunnen uitvoeren. Het is bekend dat voldoende vitamine C innemen een positief effect heeft op verkoudheid en op veel meer veel voorkomende infectieziektes .

Andere gezondheidsvoordelen

  • Limoenen bevatten vrij hoge hoeveelheden magnesium en kalium. Dit zijn twee elementen die de gezondheid van het hart kunnen verbeteren, de bloeddruk kunnen verlagen en de bloedsomloop stimuleren.
  • Volgens een aantal onderzoeken kan de vitamine C in limoenen het bloedsuikerniveau in de ochtend en na een maaltijd verlagen. Dat heeft gunstige gevolgen voor het voorkomen van gewichtstoename en diabetes.

Kan het eten van limoenen negatieve effecten hebben?

Zoals voor de meeste vruchten geldt, is het veilig om limoenen te eten. De vruchten bevatten geen stoffen die giftig kunnen zijn, zolang je er normale hoeveelheden van eet. Wat wel zo is, is dat de vrucht erg zuur is. Daardoor kan je, als je meerdere limoenen achter elkaar eet, last krijgen van maagpijn, misselijkheid en brandend maagzuur. Ook heeft het zuur in limoenen het effect dat het de glazuurlaag van je tanden aantast. In de praktijk moet je flink wat limoenen achter elkaar eten voordat je last krijgt van deze symptomen. Je kunt overigens je tanden beschermen tegen zure voedingsmiddelen door na het eten ervan je tanden te poetsen of te spoelen met water. Als je limoensap wil drinken, kan je het sap oplossen in een glas water – dat verdunt het zuur.

 

Kun jij wel wat Limoen gebruiken? kijk dan eens naar onze sapjes met Limoen.