Komkommer is een gezonde en zeer caloriearme groente. Komkommers bestaan voor maar liefst 97% uit water, en voor de rest uit vezels, vitamines en antioxidanten.

 

De schil van de komkommer is eetbaar en heel gezond! Was een komkommer echter altijd goed voordat je deze gebruikt. Je kunt een komkommer maximaal twee weken op een koele plaats bewaren. Een komkommer blijft langer houdbaar als je hem verpakt in folie. Je kunt een komkommer niet invriezen.

Komkommer is één van de meest gegeten groenten in Nederland. Dat is geweldig nieuws, want door komkommer te eten krijg je diverse voedingsstoffen binnen en ga je veroudering tegen.

1. Komkommer hydrateert

Door voldoende water te drinken houd je je stofwisseling hoog, worden afvalstoffen beter afgevoerd en houd je je lichaam op nog veel meer manieren gezond. Komkommers zijn één van de meest vochtrijke groenten die er bestaan: 97% van een komkommer is puur water. Door komkommer te eten kom je op een gezonde manier aan een goede hoeveelheid vocht!

Het water in komkommers is ook nog eens zeer zuiver: het is gefilterd door de plant en via de steel in de komkommer terechtgekomen.

2. Komkommer bevat voedingsstoffen

Komkommer bevat onder andere vitamine C, B en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium. Ook is komkommer rijk aan antioxidanten.

Antioxidanten helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Dit werkt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je lichaam. Ook staan antioxidanten bekend om hun ontstekingsremmende werking. De kleine hoeveelheid calorieën die je uit komkommer haalt zitten dus wel tjokvol voedingsstoffen!

3. Komkommers zijn zeer caloriearm

Doordat komkommers voor zo’n groot deel uit vocht bestaan, bevatten ze nauwelijks calorieën: slechts 13 calorieën per 100 gram! Je kunt gerust een halve komkommer als tussendoortje eten. Dit voelt als een ‘hele hap’, maar levert je slechts 25 à 30 calorieën op. Door een royale portie komkommer te eten, krijg je ook meer van de vitamines en vezels binnen die komkommer bevat.

4. Komkommer helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden

Meerdere onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat komkommer kan helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Hiermee voorkom je dat je lichaam extra vet opslaat en verklein je het risico op insulineresistentie en diabetes type 2.

Eén van deze dierstudies onderzocht welk effect verschillende groenten op de bloedsuikerspiegel hadden. Komkommer bleek effectief zijn bij het verlagen en het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.

Juist de schil van de komkommer blijkt zo gezond te zijn: een onderzoek bij muizen met diabetes liet zien dat muizen die komkommerschilextract kregen een aanzienlijk gezondere, lagere bloedsuikerspiegel hadden dan de muizen die dit niet kregen. Ook de meeste symptomen van diabetes verdwenen bij de muizen die komkommerschilextract kregen.

Deze studies zijn allemaal bij proefdieren gedaan, en de effectiviteit bij mensen moet nog onderzocht worden. Maar al met al zijn de resultaten veelbelovend!

5. Komkommer houdt je botten sterk en gezond

Komkommer is zeer rijk aan vitamine K, wat essentieel is voor de gezondheid van je botten. Ook is vitamine K belangrijk voor een goede opname van calcium. Iets meer dan een halve komkommer (250 gram) bevat al 50% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K!

6. Komkommers voor een platte buik

De combinatie van vezels en vocht in komkommer helpt jou om van je opgeblazen gevoel af te komen. De vezels in de komkommer slurpen het vocht op en vormen een gel-achtige substantie. Deze substantie reist soepel door je darmkanaal en zorgt er onderweg voor dat harde ontlasting en lucht hun weg naar de uitgang vinden. Zo helpen ze jou van obstipatie af, met een platte buik als resultaat.

7. Komkommer helpt tegen rimpels en pigmentvlekken

Het is niet voor niets dat je in veel gezichtsmaskers en douchegel komkommer tegenkomt. Komkommer is namelijk een effectief anti-rimpelmiddel. De antioxidanten in komkommer gaan veroudering tegen, wat jij aan de buitenkant ziet als rimpels en pigmentvlekken.

Ook kunnen schijfjes komkommer (die je op je huid legt) de huid hydrateren en zo extra helpen bij het tegengaan van rimpels. Schijfjes komkommer helpen ook bij het tegengaan van wallen onder je ogen en bij het verlichten van pijn bij een verbrande huid.