De kiwi zit boordevol vitamine C. Met 2 kiwi's kom je dus snel aan je dagelijkse dosis vitamine C. In de kiwi zitten ook nog enkele hulpstoffen die de werking van de vitamine versterken. Het is niet enkel goed voor je weerstand, maar ook voor je tanden, je botten en je huid.

Feitjes over kiwi

  • De kiwi komt oorspronkelijk uit het noorden van China.
  • Deze fruitsoort stond vroeger bekend als de Chinese kruisbes.
  • Later werd de naam veranderd in kiwi, omdat men veel overeenkomsten zag met de kleine, bruine, pluizige kiwivogel.
  • Landen zoals Italië, Chili, Frankrijk, Japan en Amerika zijn de grootste producenten van kiwi

 

1. Gezonde bloeddruk

Kiwi’s bevatten veel kalium, een mineraal dat zorgt voor een juiste vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Tegenwoordig bevat veel voedsel een hoog natriumgehalte, hierdoor kampen veel mensen met een hoge bloeddruk. Het regelmatig eten van een kiwi’s kan dit risico verkleinen.

2. Stimuleert het afvallen

Kiwi’s bevatten veel vezels en hebben in tegenstelling tot de meeste fruitsoorten een lage glycemische index. Doordat de meeste fruitsoorten veel suikers bevatten, vergroten ze de kans op een insulinepiek. Zo’n piek zorgt dat je lichaam voedsel sneller opslaat als vet. Kiwi’s hebben juist het tegenovergestelde effect en dragen dankzij de hoeveelheid vezels bij aan een gezonde spijsvertering.

3. Juiste PH-waarde

Kiwi’s bevatten veel mineralen die zorgen voor een gezonde Ph-waarde in je lichaam. Is de Ph-waarde uit balans, dan gaat je lichaam reserve mineralen aanspreken. Op langer termijn bouw je tekorten op en vergroot je de kans op ziektes, vermoeidheid en botontkalking.

4. Gezonde ogen

Door dagelijks een kiwi te eten, verklein je de kans op maculadegeneratie (ook wel netvliesveroudering) - de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies bij ouderen. In een onderzoek naar maculadegeneratie werden 110.000 mensen onderzocht die dagelijks meer dan drie stuks fruit aten. Het resultaat: de kans op maculadegeneratie daalde met 36 procent. Dit resultaat is te danken aan de in kiwi aanwezige luteïne en zeaxanthine.

5. Gezonde luchtwegen

Gemiddeld halen we 20.000 keer per dag adem, geen wonder dus dat een gezond luchtwegsysteem een must is voor en goed functionerend lichaam. Uit een onderzoek blijkt dat voldoende vitamine C bijdraagt aan een gezond luchtwegsysteem. Het kan zelfs de symptomen van astma verminderen, zoals een piepende ademhaling. Tijdens het onderzoek werden jonge kinderen onderzocht die gemiddeld 5-7 porties fruit per week aten. Het resultaat: 44 procent van deze kinderen had minder last van luchtwegproblemen dan de kinderen die minder fruit aten.

6. Draagt bij aan een gezonde zwangerschap

Een kiwi bevat veel foliumzuur. Dit is een belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen. Foliumzuur draagt namelijk bij aan het voorkomen van aangeboren afwijkingen bij het kind.

Het eten van kiwi’s heeft daarnaast nog meer voordelen voor vrouwen die in verwachting zijn of borstvoeding geven. Een kiwi is namelijk ook rijk aan vitamine B6. Deze vitamine ondersteunt het immuunsysteem, wat een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van de baby