Superfood, voedingsstoffenbom, verfrissend tussendoortje –  de granaatappel is een echte topper onder de fruitsoorten. De vrucht staat niet alleen bekend als gezonde snack, maar ook als natuurlijk geneesmiddel.

De granaatappel, ook wel punica granatum genoemd, wordt gerekend tot de familie van de treurhaagplanten. Botanisten noemen het graag een gedroogde bes omdat de schil leerachtig uitdroogt zodra de vrucht rijper wordt. Maar wat maakt de granaatappel zo bijzonder? De binnenkant! Ontelbaar veel zaden liggen heel dicht bij elkaar in de vruchtzakken. En het zijn juist deze zoetzure zaden die het eetbare vruchtvlees vormen dat de granaatappel zo sappig en lekker maakt.

De zaden kunnen zowel puur als als granaatappelsap worden gedronken. Hiervoor kun je het fruit gewoon doormidden snijden en uitknijpen met een klassieke citruspers. Maar pas op voor spetters! Want het sap van granaatappels is zeer intens van kleur en kan de nodige vlekken veroorzaken.

Voor de vruchten van de granaatappel zich afwerpen rest je nog één ding: het verwijderen van de schil! En laat dit nu geen makkelijke taak zijn. Hoe voorkom je dat je keuken straks onder de vuurrode spetters zitten na het schillen van een granaatappel? Gebruik de watermethode: snijd de granaatappel in vier stukken en leg deze in een bak met water. Gebruik vingers om de pitjes (onderwater) los te peuteren. De losgepeuterde pitjes zakken naar de bodem. Giet het geheel af en je hebt een handvol schoongemaakte granaatappelpitjes!

Wie al overtuigd is van de smaak van de granaatappel zal des te blijer worden van de ingrediënten. De vrucht is namelijk erg gezond. Het bevat mineralen zoals calcium, magnesium en kalium, die belangrijk zijn voor het hart, de zenuwen en de spieren. De exotische vrucht is ook rijk aan sporenelementen zoals ijzer en zink, vezels, antioxidanten en vitaminen.

De granaatappel levert bijvoorbeeld veel vitamine B, maar het vitamine C-gehalte wordt vaak overschat. Ongeveer 7 gram van deze vitamine C zitten in 100 kilo vruchtvlees. Ter vergelijking: 100 gram sinaasappel bevat ongeveer 45 milligram vitamine C. Maar dat maakt de granaatappels niet minder gezond!

De absolute boost voor je gezondheid zijn de secundaire plantenstoffen die erin zitten, zoals polyfenolen, die de cellen beschermen tegen schadelijke invloeden. Deze zouden een antioxiderende en ontstekingsremmende, zelfs kankerremmende werking hebben. Sommige artsen vermoeden dat deze bioactieve stoffen in de granaatappel je bloeddruk verlagen, het hart en de bloedsomloop beschermen en versterken, hart- en vaatziekten voorkomen en helpen tegen artritis.

Een ander pluspunt: de granaatappel is erg goed verteerbaar en caloriearm. Echter, granaatappelsap kan het effect van sommige medicijnen beïnvloeden. Je moet daarom een arts of apotheker raadplegen voordat je bepaalde medicijnen gebruikt.