Is gember gezond?

Absoluut! Gember bevat talloze vitaminen en mineralen. Denk aan: B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Allerlei goede eigenschappen dus. Wat gember doet met je lichaam? De specerij ondersteunt processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, en bestrijdt misselijkheid en een hoge bloeddruk.

De drie belangrijkste werkzame stoffen van gember zijn:

 1. Gingerol: zorgt voor de pittige smaak, stimuleert de leverfunctie en vermindert misselijkheid
 2. Shogoal: werkt ontstekingsremmend en pijnstillend
 3. Zingiberene: creëert de geur en draagt bij aan gezonde spijsvertering

Waar is gember goed voor?

Buiten het verrijken van allerlei gerechten zijn dit de vijf wetenschappelijk bewezen, positieve effecten van gember. Het werkt mogelijk:

 1. Ontstekingsremmend
 2. Verwarmend
 3. Vermindert menstruatiepijn
 4. Vermindert misselijkheid
 5. Helpt bij chronische ziekten bestrijden

  Voor een hoge bloeddruk

  Gember heeft bloeddrukverlagende eigenschappen en verdunt het bloed van nature. Maar het is moeilijk exact te meten hoe groot het effect van gember hier daadwerkelijk op is. Heb je een hoge of lage bloeddruk óf gebruik je bloedverdunners? Raadpleeg dan altijd eerst een arts: hij of zij kan je vertellen hoeveel gember je in combinatie met je medicatie kunt gebruiken.

  Tegen misselijkheid

  ‘Fun’ fact: vroeger werd gember ingezet als middel tegen zeeziekte. Inmiddels zijn er diverse onderzoeken naar gember en misselijkheid gedaan en wat blijkt? Gember is net zo effectief tegen misselijkheid of brandend maagzuur als sommige medicatie. De credits? Die gaan naar de werkzame stof gingerol. Voor zwangere vrouwen – of feestbeesten met katers – is gemberthee dus handig tegen ochtendmisselijkheid.

  Maar: dit werkt helaas niet bij iedereen. Als je last hebt van misselijkheidsklachten, raadpleeg altijd eerst een arts.

  Voor een gezonde huid

  De antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van gember hebben een positieve invloed op de huid. Gember zuivert het lichaam, voorkomt ophoping van gifstoffen en stimuleert de doorbloeding.

  Uiteraard is ook hier alleen gember niet voldoende voor een gezonde, stralende huid. Was het maar zo’n feest. Maar het is dus wel een goede aanvulling op je eetpatroon.

  Gember en cholesterol

  Cholesterol wordt voornamelijk aangemaakt in de lever. Het is een bouwstof in de vorm van kleine bolletjes voor onder meer hormonen. Als je in goede gezondheid verkeert, zijn je cholesterolwaarden normaliter op het juiste, lage niveau. Stress, suikers en sigaretten – kortom een ongezonde levensstijl – kunnen de cholesterolwaarden uit balans brengen. Dit verhoogt onder meer het risico op hart- en vaatziekten.

  Uit meerdere studies blijkt dat de antioxidanten in gember het ‘slechte’ zogenoemde LDL-cholesterol (de veroorzaker van verstoppingen in bloedvaten) kunnen reduceren én het algehele cholesterolgehalte in het lichaam kan verlagen. Maar ook hier geldt: bij gezondheidsklachten, raadpleeg altijd eerst je arts.

   

  Kun jij wel wat gember gebruiken? kijk dan eens naar onze sapjes met gember.