Wie kent ze niet, de groengele stengels met groene bladeren. Bleekselderij heeft een frisse smaak en is ook nog eens ontzettend gezond. Het zit namelijk boordevol vitamines en bevat ook veel kalium en calcium. Hou er wel rekening mee dat bleekselderij een nitraatrijke groente is.

Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Er zijn ook aanwijzingen dat bèta-caroteen een anti-oxidatieve werking heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen.

 

7 Gezondheidsvoordelen van bleekselderij

Het is duidelijk dat bleekselderij rijk is aan goede voedingsstoffen, maar wat doet dit nu echt voor je lichaam? Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van bleekselderij.

1.Vochtafdrijvend

Het mineraal kalium zorgt ervoor dat het lozen van urine versnelt. Dat is vooral prettig wanneer je vocht vasthoud, bijvoorbeeld op warme dagen of wanneer je net gesport hebt.

 

2.Ontstekingsremmend

Verschillende vitaminen in bleekselderij zijn antioxidanten. Dit zijn stofjes die vrije radicalen in je lichaam bestrijden, die ook vrijkomen tijdens een ontsteking. Door de vrije radicalen te vernietigen, kunnen ontstekingsklachten ook verminderen. Tegelijkertijd kan het ontstekingen helpen voorkomen doordat het je afweersysteem versterkt.

 

3.Beter humeur

Bleekselderij zorgt ervoor dat je emoties stabieler zijn, wat vooral met je bloedsuikerspiegel te maken heeft. Deze groente houdt je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor er minder grote schommelingen zijn. Het resultaat? Een beter humeur.

 

4.Meer energie

Er zijn verschillende redenen waarom bleekselderij voor extra energie zorgt. Zo word je gehydrateerd door het hoge vochtgehalte van deze groente, waardoor je je energieker voelt. Tegelijkertijd zorgen de mineralen ervoor dat je lichaam makkelijker voedingsstoffen opneemt. Hierdoor krijg je automatisch meer energie.

 

5.Gezonde hersenen

Volgens wetenschappers zitten er stofjes in bleekselderij die de functie van je hersenen kunnen verbeteren. Ze zorgen er niet alleen voor dat je meer concentratievermogen hebt, maar verbeteren ook je geheugen.

 

6.Gezonde urinewegen

Doordat bleekselderij vochtafdrijvend werkt, zorgt het ook voor gezonde urinewegen. Dat komt goed van pas wanneer je bijvoorbeeld een blaasontsteking hebt. Doordat er constant vocht wordt afgevoerd, kan de ontsteking ook makkelijker afnemen.

 

7.Betere spijsvertering

De vele vezels in bleekselderij zijn ontzettend goed voor je spijsvertering. Ze stimuleren de werking van de darmen en werken tegen een opgeblazen gevoel. Tegelijkertijd bevat bleekselderij een stofje dat de maagwand versterkt en voor een goede aanmaak van maagzuur zorgt.