Het oude gezegde 'an apple a day keeps the doctor away' was een oubollig rijmpje dat je hoorde als kind, maar je zou verbaasd geweest zijn, als je toen wist, hoeveel serieuze voordelen voor de gezondheid appels hebben. Moeders maakten geen gebruik van de term ‘powerfood’ omdat ze niet genoeg wisten van de gezondheidsvoordelen van appels, maar zoals we nu weten, was het een zeer goed voedingsadvies.

 

Een appel bevat slechts 50 tot 80 calorieën en geen vet of natrium. Appels zitten boordevol vitamine C, A en flavonoïden en kleine hoeveelheden fosfor, ijzer en calcium. Appels zijn een bron van kali, dat de gezondheid van het hart kan bevorderen

Hieronder hebben we een aantal voordelen van het eten van appels voor jullie opgesomd!

 
  • Appels zitten vol met oplosbare vezels. Deze vezels verminderen aantoonbaar intestinale aandoeningen, waaronder diverticulitis, aambeien en mogelijk sommige vormen van kanker. Ze zijn goed voor het insulinegehalte door het langzaam vrijgeven van suikers in de bloedbaan en ze reinigen en ontgiften. Dat helpt bij het elimineren van zware metalen zoals lood en kwik.
  • Appelpectine helpt het cholesterolgehalte te verlagen.
  • In twee onderzoeken vonden onderzoekers dat het eten van vijf appels per week het risico op aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, verlaagt.
  • Volgens de Chinese geneeskunde versterken appels het hart, lessen de dorst, smeren de longen, verminderen slijmvorming en verhogen lichaamsvloeistoffen.
  • Appelazijn kan de vorming van nierstenen helpen voorkomen.
  • Studies tonen aan dat het dagelijks eten van appels huidziekten kunnen verminderen.
  • De pectinevezels in appel helpen de absorptie van overtollige vetten uit voedsel door het lichaam te verminderen. Ook geven de vezels die in appels zitten je langer een verzadigd gevoel. Vezels hebben het langst nodig om te verteren, wat je helpt om verzadigd te blijven en voorkomt dat je andere dingen gaat eten. Op de langere termijn kan dit ook helpen bij gewichtsverlies.
  • Je darmen zijn dol op appels, want deze vrucht bevat allemaal stofjes die een gezonde darmflora bevorderen, zoals butyraat en het wondervezel pectine. Pectine is een oplosbare vezel die water aan je spijsverteringskanaal onttrekt en een gel vormt, die helpt de spijsvertering te vertragen en ontlasting door je darmen te duwen. Appels bevatten ook appelzuur, dat ook een nuttig spijsverteringshulpmiddel is.
  • Het eten van appels wordt ook in verband gebracht met gezonde hersens. Appels verhogen de acetylcholineproductie, wat helpt bij het opbouwen van een sterkere communicatie tussen de zenuwcellen en de hersenen, wat helpt je geheugen te verbeteren en de kans op de ontwikkeling van Alzheimer verlaagt.