Andijvie is dus een supergezonde groente. Het voorziet je lichaam van diverse mineralen, vitamine A, vitamine K, foliumzuur en ook nog eens een goede portie antioxidanten. Samen dragen deze voedingsstoffen bij aan gezonde ogen, sterke botten, een goede bloedstolling, het beperken van oxidatieve stress en nog veel meer gezondheidsvoordelen.

 

Andijvie bevat een goede hoeveelheid vitamine A. Deze vitamine draagt bij aan gezonde ogen. Het helpt namelijk om nachtblindheid en netvliesdegeneratie te voorkomen. Dat is zeker niet onbelangrijk: netvliesdegeneratie is een van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid onder ouderen.

Daarnaast draagt vitamine A bij aan het gezond houden van je afweersysteem, hart, huid en haar. Ook is het belangrijk voor een gezonde groei bij kinderen.

Andijvie is een goede bron van vitamine K. Deze vitamine hebben we nodig voor een gezonde bloedstolling. Als je lichaam te weinig vitamine K binnenkrijgt, kunnen wondjes niet goed genezen en blijven bloeden.

Daarnaast draagt vitamine K ook bij aan sterke en gezonde botten.

 

Andijvie zit vol met mineralen. Het bevat onder andere:

 • Kalium
  Is onmisbaar voor een gezonde vochtbalans en bloeddruk. Speelt daarnaast ook een rol bij het samentrekken van onze spieren en bij het verwerken van zenuwprikkels.
 • Calcium
  Draagt bij aan sterke botten, een gezond gebit en een goede werking van onze zenuwen en spieren.
 • Magnesium
  Hebben we nodig voor onze botopbouw, de vorming en een goede werking van onze spieren en voor de overdracht van zenuwprikkels.
 • IJzer

Speelt een essentiële rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en helpt daardoor bij het voorkomen van bloedarmoede.

 • Zink
  Is een onderdeel van verschillende stofwisselingsenzymen en draagt bij aan ons immuunsysteem.

 

Andijvie bevat veel vitamine B11. Deze vitamine wordt meestal foliumzuur genoemd. Veel van ons weten dat foliumzuur belangrijk is voor zwangere vrouwen, omdat het nodig is voor een gezonde groei van de baby. Een tekort aan foliumzuur vergroot namelijk het risico dat het kindje een open ruggetje of hazenlip krijgt.

Ook buitenom een zwangerschap is vitamine B11 belangrijk. Het speelt namelijk een rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Een tekort kan daardoor bloedarmoede veroorzaken.

 

In groentes en fruit zijn veel antioxidanten te vinden en dit geldt ook voor andijvie. Antioxidanten helpen om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat als vrije radicalen (een soort moleculen die een deeltje missen) je lichaamscellen ‘aanvallen’ om zichzelf weer compleet te maken. Antioxidanten geven de vrije radicalen hun missende deeltje, waardoor je lichaamscellen met rust worden gelaten.

Andijvie bevat verschillende soorten antioxidanten, waaronder kaempferol. Dit is een zeer krachtig stofje dat zelfs gelinkt wordt aan het voorkomen en bestrijden van kanker. Er is echter nog meer onderzoek nodig om erachter te komen welke invloed kaempferol precies heeft in het menselijk lichaam.